No Way Back: de filmlocaties

No Way Back: de filmlocaties

Klik op de kaart voor meer details.

In de zomer van 2023 deden zestien Nederlandse avonturiers mee aan “No Way Back”, een survivalprogramma van Talpa en Signal Stream, uitgezonden op SBS6 in 2024.

Onder leiding van presentator Jan Versteegh en ex-commando Ray Klaassens, trotseerden zij de Noorse wildernis, waarbij activiteiten zoals bergwandelen, abseilen, pack-raften en navigeren door uitdagende landschappen hun mentale en fysieke grenzen testten.

Deelnemers hadden onderweg de keuze om in één van de vier «Survival Camps» achter te blijven of door de strijden om de finish – gelegen op de beroemde Preikestolen – te bereiken. Hier lag een gegarandeerd bedrag van €50.000 klaar voor de winnaar.

Dit survivalavontuur diende niet alleen als een ultieme test van overlevingskunsten, maar ook als een verkenning van de menselijke geest en vastberadenheid. Het benadrukte de prachtige, maar ongetemde natuur van Noorwegen, met de Lysefjord als een indrukwekkend decor.

Dit artikel biedt een blik op de filmlocaties en uitdagingen per aflevering, met achtergrondinformatie en tips voor bezoekers die deze plekken zelf willen ervaren.

Lees verder onder het kaartje.

Aflevering 1

Abseilen Lysefjordbrug

In de openingsscène van “No Way Back” waagden zestien deelnemers zich aan het abseilen van de 50 meter hoge Lysefjordbrug, waarna ze in de Lysefjord sprongen. Deze 640 meter lange hangbrug, die in december 1997 werd geopend, is de enige brug die de Lysefjord overspant en verbindt de plaatsen Oanes en Forsand met elkaar. Forsand staat bekend als de «hoofdstad» van de Lysefjord.

Vanuit Forsand is het mogelijk een veerboot naar Lysebotn te nemen, gelegen aan het uiteinde van de 42 kilometer lange fjord. De veertocht, die tussen de anderhalf en twee uur duurt, wordt beschouwd als een van de mooiste ter wereld. Tijdens de reis krijgen passagiers de kans om langs bezienswaardigheden zoals Preikestolen, Flørli en Kjerag te varen.

Voor meer informatie over veerdiensten in de Lysefjord, bezoek https://lysefjorden365.com/ferry/

Flørlitrappen

De eerste proef voor de deelnemers van “No Way Back” was het beklimmen van de langste houten trap ter wereld. Deze trap telt 4444 treden en voert je vanaf zeeniveau tot 740 meter boven de fjord. Op het steilste punt bereikt de trap een hellingshoek van 55 graden. Met elke stap omhoog onthult zich een steeds mooier wordend uitzicht op de Lysefjord. Voor deelnemer Florence werd de uitdaging echter te zwaar: zij moest de strijd al in de eerste aflevering opgeven.

Flørli, het bijna verlaten dorpje zonder wegen dat alleen per veerboot bereikbaar is, biedt meer dan alleen deze trap. Het dorpje was oorspronkelijk een “bedrijfsdorp”, opgezet door de waterkrachtcentrale. Omgeven door indrukwekkende natuur, biedt het de mogelijkheid om de oude krachtcentrale te bezoeken en te overnachten in historische gebouwen. Er zijn diverse spectaculaire wandelroutes in en rond Flørli, waaronder de “kliffenwandeling” naar Kallaliklumpen en de wandeling naar de waterval, die beiden trakteren op fantastische uitzichten over de Lysefjord.

Voor meer informatie over Flørli, bezoek: https://lysefjorden365.com/florli/

Nachtkamp 1: Lysedalen | Survival Camp 1

Bij het eerste nachtkamp in No Way Back kregen de deelnemers al de mogelijkheid om te kiezen om in het nabije «Survival Camp 1» te overleven. Deelnemers Karl en Justin kozen ervoor om de uitdaging aan te gaan. Indien ze het zouden volhouden totdat de overige deelnemers de finale op Preikestolen hadden bereikt, zouden ze 10.000 euro elk krijgen. Het kamp bevond zich in Lysedalen: één van de wildste valleien van de regio, met zijn 8-900 meter steile bergwanden die neerstorten in een bijna onbegaanbaar terrein. Er loopt een uitdagend wandelpad door het begin van de vallei. Hier is het moeilijk om niet betoverd te raken! Maar pas op: dit pad is slecht aangegeven en houdt plotseling op.

Lysedalen begint bij de frisbeegolfbaan van Lysebotn, aan het einde van de Lysefjord. Vanaf Lysebotn krinkelen 27 spectaculaire haarspeldbochten zich een weg omhoog de bergen in. Lysebotn is een geweldige uitvalsbasis voor de wandeling naar de wereldberoemde Kjerag. Voor degenen die, net als Karl en Justin, interesse hebben in vissen in de rivier, is het mogelijk om een visvergunning aan te schaffen bij Lysefjorden Turisthytte, wat ook een uitstekende accommodatie is voor een avontuurlijk verblijf in Lysebotn.

Voor meer informatie over Lysebotn en Kjerag, bezoek: https://lysefjorden365.com/kjerag/

Aflevering 2

Watertraining Akslaråtjørnå/Tjodavatnet

In de tweede aflevering liet ex-commando Ray Klaassens de deelnemers zichzelf onderdompelen in het ijskoude water van het Akslaråtjørna-meer, onderdeel van het Tjodavatnet. Dit meer bevindt zich op een hoogte van 934 meter boven zeeniveau. Het behoort tot een van de grootste reservoirs voor de Tjodan waterkrachtcentrale, die jaarlijks 310 GWh elektriciteit genereert. Deze centrale is verborgen in de bergen, onder het meer.

Dichtbij ligt de Langavatnet berghut van de Stavanger Turistforening, gelegen op de officiële Lysefjorden Rundt wandelroute.

Voor meer informatie over deze hut en wandelingen rond de Lysefjord, bezoek: https://lysefjorden365.com/lysefjordenrundt/langavatn-kjerag-lysebotn/

Wandeling Akslaråheia

Vanaf Akslaråtjørnå moesten de deelnemers buiten de gebaande paden wandelen over steile en gladde rotsen. Nawwal ondervond moeilijkheden, waardoor de groep voor het eerst moest leren omgaan met uiteenlopende tempo’s, wachten en elkaar motiveren. De tocht eindigde in de nabijheid van het beginpunt van de wereldberoemde Kjerag-wandeling, waarbij een rots 984 meter boven de Lysefjord hangt, vastgeklemd in een bergkloof.

Voor meer informatie over de wandeling naar Kjerag, kunt u terecht op: https://lysefjorden365.com/kjerag/

Kar trekken Nilsebuvegen + nachtkamp 2: Strandvatnet | Survival Camp 2

Tot in de late uren moesten de deelnemers in aflevering 2 een kar vol hout voortslepen over een oude, smalle bergpas. Deze pas was oorspronkelijk aangelegd in de jaren 50 voor de bouw van waterdammen ten behoeve van de waterkrachtcentrale in Lysebotn, die zich diep in de berg onder de weg bevindt. De route maakt een lus rond het Strandvatnet meer vanuit Lysebotn en vervolgt zijn weg de bergen in tot aan de dam van het Nilsebuvatnet meer. Het parcours is prachtig voor fietsliefhebbers, vooral op elektrische fietsen. Deze zijn te huur in Lysebotn bij SBK BASE.

Voor meer informatie kunt u terecht op: https://sbkbase.com/bicycle-rental/

De overnachtingslocatie voor de tweede nacht werd de ochtend van dag 3 omgedoopt tot “Survival Camp 2”. Hier kozen No Way Back-deelnemers Dick, Désirée en Bas ervoor om achter te blijven, met de hoop een beloning van in totaal 15.000 euro in de wacht te slepen als ze het tot het einde van de serie zouden volhouden. Eén van hun voornaamste redenen was de idyllische locatie aan het meer. Toch vonden ze er weinig vis. Het Strandvatnet-meer dient als inlaatreservoir, wat inhoudt dat het het laatste meer is in een aaneengeschakeld stroomgebied van 316 vierkante kilometer, vanwaar het water via ondergrondse tunnels naar de turbines van de Lysebotn I energiecentrale wordt geleid. Daarom is het meer niet geschikt voor waterrecreatie, en dient men ook met bootjes uiterst voorzichtig te zijn.

Aflevering 3

Waterval abseilen Sabakk-Linhamnen

Aflevering 3 begint met het abseilen van een naamloze waterval die vanaf een hoogte van 220 meter in Sabakk naar de inham van Linhamnen aan de Lysefjord stroomt. Sabakk, een vroegere nederzetting, werd in 1936 verlaten nadat een hevige storm het woonhuis de fjord in blies. Het ravijn van Fyljesdalsvatnet naar Sabakk is smal, maar biedt een ongelooflijk wilde en spectaculaire aanblik. De laatste jaren is het pad van Håheller aan de fjord, via Sabakk naar Fyljesdalen, vrijgemaakt. Dit pad is echter niet voorzien van bewegwijzering en biedt een route die net zo prachtig als uitdagend is. Na de afdaling langs de waterval moesten de deelnemers met hun packrafts peddelen naar het nabijgelegen Håheller.

Nachtkamp 3: Håheller

De uitermate idyllisch gelegen, voormalige Håheller-boerderij vormde het decor voor het derde nachtkamp van “No Way Back”. In enkele scènes is een karakteristiek oud gebouw te zien: het historische hoofdhuis van Håheller, opgetrokken rond 1790. Dit pand was ooit het hart van een van de meest bloeiende boerderijen in de Lysefjorden en omstreken, met activiteiten zoals bosbouw, zagerijen en schapenteelt. Ook de vermaarde kersenbomen van Håheller zijn zichtbaar in “No Way Back”; de boerderij was destijds beroemd om zijn smaakvolle kersen die in Stavanger op de markt werden gebracht. Tegenwoordig is Håheller een plek van rust, waar lokale initiatieven trachten het historische hoofdhuis te behouden en te restaureren. Het oude pad dat Håheller met Sabakk en Fyljesdalen verbindt, is ongemarkeerd en is zeer uitdagend, maar biedt spectaculaire uitzichten.

Meer informatie over Håheller vindt u hier: https://lysefjorden365.com/cultural-heritage/haheller/

Wandeling Middagskjerringa

Aan het einde van aflevering 4 zag Nawwal zich genoodzaakt op te geven wegens uitputting. De deelnemers moesten urenlang door uitdagend bergterrein wandelen, terwijl ze Ray niet uit het oog mochten verliezen. Deze beproeving vond plaats in het gebied rond de route naar Middagskjerringa, gelegen op ongeveer 800 meter hoogte aan de zuidelijke zijde van de Lysefjord. De tocht naar Middagskjerringa trakteert wandelaars op adembenemende uitzichten over Lysedal beneden en de berg Jenafjell aan de noordzijde van de vallei. Middagskjerringa zelf is een opvallende steenpilaar die prominent aanwezig is in het ravijn Middagsjuvet. Gezien de steile kliffen wordt uiterste voorzichtigheid aanbevolen bij de uitzichtpunten.

Voor meer details over Middagskjerringa, bezoek de volgende link: https://www.fjordnorway.com/no/se-og-gjore/middagskjerringa-i-lysebotn

Aflevering 4

Nachtkamp 4: vlot op Lysefjord

Aflevering 4 begon met een nachtelijk kajakavontuur op de Lysefjord. Deelnemers werden uitgedaagd om een op enkele kilometers van Lysebotn verankerd vlot op het water te bereiken. Erik en Angelo waren de eersten die het vlot bereikten, wat hun het privilege gaf erop te overnachten, terwijl de overige deelnemers de nacht in hun pack-rafts moesten doorbrengen – een ervaring die zowel nat als koud was. Dit vlot bevond zich nabij Geitaneset, een populaire landingsplaats voor basejumpers. Sinds 1998 trekt Lysebotn basejumpers van over de hele wereld, die de uitdaging aangaan om van de Kjerag bergwanden, met een hoogte van 1000 meter, naar beneden te springen. Elk zomerseizoen is Lysebotn het toneel van het Heliboogie evenement, waar honderden basejumpers gedurende meerdere dagen spectaculaire sprongen uitvoeren.

Voor meer informatie over Heliboogie, bezoek: https://sbkbase.com/about-heliboogie/

Bergsprint + wandeling Lyseheia | Stordalen

In het berggebied ten noorden van Lysebotn, stond presentator Jan Versteegh op een bergtop om de deelnemer die als eerste de top kon bereiken, een strategisch voordeel te bieden. Merijn bereikte als eerste de top en verkreeg hiermee immuniteit voor het later te bereiken “Survival Camp 3”; Arbi kreeg uiteindelijk een gegarandeerde plek in dit kamp. De tochten in dit berggebied, bekend als Lyseheia, vonden plaats buiten de traditionele wandelpaden. De route van deze ongenoemde bergtop naar nachtkamp 5 voerde de deelnemers door de Stordalen vallei, een gebied dat in de zomer voornamelijk wordt gebruikt als vrije weide voor schapen, en door hertenjagers.

Nachtkamp 5: voet Kåsaknuden

Kåsaknuden, een bergtop van 1020 meter hoog in het Lyseheia-gebergte ten noorden van Lysebotn, huisvest aan zijn noordelijke basis een zogenaamde “heller”. Dit is een natuurlijke of soms door mensen aangepaste schuilplaats onder overhangende rotsen, die bescherming biedt tegen weersinvloeden. Dergelijke schuilplaatsen werden historisch gezien vaak benut door jagers, vissers en reizigers als tijdelijke verblijfplaats of rustplek. De deelnemers van “No Way Back” brachten hier hun vijfde nacht door, hoewel het hen aan duidelijkheid ontbrak over de beste manier van overnachten. Voor wie in deze prachtige omgeving comfortabeler wil verblijven, is de nabijgelegen Nilsebu-hut van de Stavanger Turistforening een uitstekende keuze. Deze hut is in 2022 gerenoveerd en vormt een paradijs voor wandelaars en sportvissers.

Voor meer informatie, bezoek de volgende website: https://www.fjordnorway.com/en/accommodation/nilsebu-in-ardal-in-ryfylke

Aflevering 5

Canyoning Songesand

Op slechts enkele tientallen meters van de kade van Songesand bevindt zich een indrukwekkend ravijn, waar de Songa rivier zich naar beneden stort alvorens uit te monden in de Lysefjord. Op de zesde dag werden de deelnemers uitgedaagd om in duo’s een zogeheten “Indianenbrug” te oversteken: twee boven elkaar gespannen touwen boven het ravijn, bekend als “Songesandjuvet”. Na deze oversteek dienden ze af te dalen in het ravijn, zich een weg te banen door het stromende water, om vervolgens in de fjord naar een boot te zwemmen. Songesand, idyllisch gelegen halverwege de Lysefjord, is toegankelijk per veerboot of met de auto via de adembenemende Lyngsheia bergpas vanuit Årdal.

Voor meer informatie over Songesand, bezoek de volgende website: https://lysefjorden365.com/cultural-heritage/songesand/

Nachtkamp 6: Dirdal

Arbi’s hoop dat het zesde nachtkamp, gesitueerd nabij de monding van de Dirdalsåna rivier in de Høgsfjord, tot Survival Camp 3 zou worden verklaard, bleek tevergeefs. Dirdal, gelegen in een adembenemend gebied waar de indrukwekkende Høgsfjord en Frafjord samenvloeien, vormt een idyllische stop op de route van Stavanger naar Kjerag. Dit gebied is absoluut een bezoek waard. In Dirdal vind je een unieke retro-winkel, Dirdalstraen Gardsutsalg, die exclusief lokale producten uit de omgeving aanbiedt.

Voor wie de Lysefjord wil ervaren in combinatie met een prachtige autorit langs diverse natuurlijke bezienswaardigheden, is de volgende website een bron van inspiratie: https://lysefjorden365.com/highlights-of-the-lysefjord/

Beklimming Ramnstoknuten

Op de zevende dag waarschuwde voormalig commando Ray de overgebleven deelnemers in de ochtend: de aanstaande trektocht zou zowel lang als steil uitvallen. Het adembenemende uitzicht op de fjorden vanaf de indrukwekkende en uitdagende klim naar Ramnstoknuten in Dirdal werd in de hele No Way Back-serie uitgebreid belicht. Over een afstand van twee kilometer stijgt het pad 600 meter. Op sommige segmenten van de route zijn stenen trappen aangelegd. Vanaf de top biedt het panorama uitzicht over zowel de Høgsfjord als de Frafjord, en bij goed weer reikt het zicht bijna tot Stavanger. Ramnstoknuten verdient zijn plek in de top 10 van dagwandelingen in het Lysefjordgebied met vlag en wimpel.

Ontdek meer over deze indrukwekkende tocht op: https://lysefjorden365.com/top10dayhikes/ramnstoknuten/

Nachtkamp 7: Lauvnesvatnet | Survival Camp 3

In Survival Camp 3, idyllisch gelegen aan het Lauvnesvatnet, werd de uitputting deelnemer Arbi te veel; hij zag zich genoodzaakt zijn gegarandeerde plaats in het kamp op te geven en huiswaarts te keren. Gea, die hier niet achter wilde blijven zonder Arbi, maar ook geen energie meer had om door te gaan, gaf hier ook op. Benjamin, die door zijn mededeelnemers gedwongen werd om als enige achter te blijven, koos er uiteindelijk ook voor om op te geven. Een spijtige situatie, gezien de adembenemende schoonheid van dit gebied rondom Giljastølen, dat zeer populair is onder lokale hutbezitters. Naast de imposante Ramnstoknuten bevinden zich hier ook minder bekende, maar even spectaculaire uitkijkpunten zoals Lauvnesknuten en Hepteknuten, die beide prachtige vergezichten over de Frafjord bieden. In het gelijknamige nabijgelegen dorpje ligt het Frafjord Spa, dat naast wellnessfaciliteiten ook accommodatie biedt.

Voor meer informatie, bezoek: https://www.frafjord-spa.no/en/about-frafjord-spa/

Aflevering 6

Wandeling, rivierwading en nachtkamp 8: Månafossen

Op dag 8 begonnen slechts vijf deelnemers aan de wandeling naar Månafossen, één van de mooiste watervallen van Noorwegen, gelegen in een indrukwekkend ravijn. Met een vrije val van 92 meter is de waterval een schitterend gezicht. Vanaf de parkeerplaats is het ongeveer twintig minuten wandelen naar de rand van het ravijn, vanwaar je perfect uitzicht hebt op Månafossen. Het pad is steil en uitgerust met kettingen en trappen om bezoekers te helpen bij de afdaling. Voor een nog mooiere ervaring is het aan te raden verder te wandelen in de wilde Mån vallei. Overnachtingen zijn mogelijk bij de prachtige Mån-boerderij, mits vooraf geboekt. Terug beneden moesten de deelnemers de rivier tweemaal oversteken, om het nachtkamp te bereiken. De deelnemers hadden een direct uitzicht op het ravijn, waar de Månafossen waterval zich majestueus naar beneden stort en de rivier zich daarna een weg door het landschap baant.

Voor meer informatie over Månafossen, bezoek: https://www.fjordnorway.com/en/see-and-do/manafossen-and-friluftsgarden-man

Verlaten weg + nachtkamp 9: Giljastølveien

Vanuit het idyllisch gelegen Frafjord slingert een verlaten bergweg zich omhoog via drie elegante haarspeldbochten. Ex-commando Ray gaf hier elke deelnemer de opdracht om de klim van 500 meter hoogte alleen te doen. Tijdens deze tocht moesten ze reflecteren op wat ze de afgelopen dagen over zichzelf hadden geleerd. Aan de top wachtte presentator Jan Versteegh met een beloning: een videoboodschap van familie en vrienden uit Nederland. Wie zelf de tocht wil ondernemen, te voet of met de fiets, kan via de nieuwe tunnel vanaf Gilja per auto Frafjord bereiken. De historische bergweg is gesloten voor regulier verkeer, maar trakteert wandelaars en fietsers op adembenemende uitzichten over het dal, de fjord eronder, en majestueuze bergwanden.

Aan het einde van de verlaten weg van Frafjord naar Giljastølen vestigden de deelnemers hun negende nachtkamp, genietend van een prachtig uitzicht op de Frafjord aan de ene zijde en het dal van Manåfossen aan de andere. Voor de avontuurlijke reizigers die dit gebied actief willen verkennen, is een tocht met Frafjord SUP & Kayak zeer aan te bevelen.

Voor meer informatie, bezoek de website: https://lysefjorden365.com/no/pdo/frafjord-sup-kayak/

Aflevering 7

Speedmars Hunnedalen

In de zevende aflevering volgen de deelnemers Ray in een uitdagende speedmars, eerst omhoog langs een steile berg en daarna door een desolaat gebied. Deze etappe vindt plaats in het Hunnedal, gelegen aan de zuidkant van het beschermde natuurgebied Frafjordheiane. Het indrukwekkende Hunnedal, een lang en smal dal omgeven door steile bergwanden, lijkt wel een fjord zonder zeewater. Op weg naar Kjerag vanuit Stavanger, doorkruist men dit unieke dal. Het biedt diverse startpunten voor prachtige wandelroutes en in de winter is het een ideale plek voor langlaufen. Voor Deley, een van de deelnemers, werd deze tocht helaas te zwaar na de inspanningen van de voorgaande dagen. De filmcrew vestigde hun basis in Byrkjedalstunet, nabijgelegen en bekend om zijn historische charme, traditionele Noorse gerechten en zelfs een eigen kaarsenmakerij. Dit hotel is het perfecte uitgangspunt voor dagexcursies naar bezienswaardigheden als Ramnstoknuten, Månafossen, Gloppedalsura en meer.

Voor meer informatie, bezoek: https://www.byrkjedalstunet.no/en/welcome/

Nachtkamp 10: Vinjavatnet

Het tiende nachtkamp van “No Way Back” werd opgezet aan de oevers van het schilderachtige Vinjavatnet, genesteld aan de voet van het indrukwekkende Gloppedalsura steenveld. De vier overgebleven deelnemers kregen de uitdagende opdracht om zichzelf, volledig bepakt, onder te dompelen in het meer. Vervolgens moest ieder van hen afzonderlijk een slaapplek voor de nacht creëren in het omliggende bos.

Rotswandeling Gloppedalsura

Gloppedalsura is het grootste steenveld in Noord-Europa, bestaande uit enorme rotsblokken die de overblijfselen zijn van omvangrijke steenlawines, rustend op een morene. Dit indrukwekkend ruige landschap ontstond zo’n 10.000 jaar geleden, toen de gletsjers in Scandinavië begonnen te smelten. Gloppedalsura is deel van het In “No Way Back” worden de deelnemers uitgedaagd om zich een weg te banen door dit lastig te navigeren terrein, waarbij ze van rots naar rots springen en klauteren. Gloppedalsura is deel van ‘Magma Geopark’, een ‘UNESCO Global Geopark’.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog bood Gloppedalsura een natuurlijke schuilplaats voor het Noorse verzet tegen de Duitse invasie. Dankzij het moeilijk toegankelijke landschap konden zij zich enige tijd handhaven toen de Duitsers het dal op 22 april 1940 binnenvielen. Er is een weg aangelegd door het steenveld met een uitzichtpunt dat bezoekers trakteert op een adembenemend zicht. De rotsblokken lenen zich uitstekend voor boulderen, een discipline binnen de klimsport waarbij klimmers zonder het gebruik van touwen of harnassen korte, technische routes beklimmen. Voor toeristen is er recent een via ferrata route gemaakt.

Kijk voor meer informatie op: https://magmageopark.no/en/discover-experience/locations/gloppedalsura/

Nachtkamp 11: Fossmork | Survival Camp 4

Met een adembenemend uitzicht op de Preikestolen aan de overkant, bevond het elfde en laatste nachtkamp aan de zuidkant van de Lysefjord zich symbolisch bijna aan de eindstreep. Geen van de vier overgebleven deelnemers wilde de kans missen om door te gaan naar de finale. Uiteindelijk werd Eirik door het lot gekozen om door te gaan en kreeg hij de mogelijkheid om één mededeelnemer te selecteren voor de laatste uitdaging. De twee achtergebleven deelnemers moesten nog één nacht doorbrengen in de wildernis om kans te maken op een prijs van 5.000 euro. Dit kamp bevond zich nabij de Fossmorkweg, één van de weinige wegen langs de Lysefjord. Dichtbij, in Dørvika, zijn populaire kajaktochten met Nordic Paddling beschikbaar. Voor wandelliefhebbers biedt het nabijgelegen Sollifjellet fantastische uitzichten over de Lysefjord en de Preikestolen.

Voor meer informatie, bezoek: https://lysefjorden365.com/top10dayhikes/sollifjellet/

Aflevering 8: FINALE

Sprint naar de Lysefjord + zwemmen

Op de dag van de finale moesten de twee finalisten een sprint inzetten vanaf het nachtkamp naar de Lysefjord. Ze namen daarbij een smal en steil pad dat naar beneden voerde. Eenmaal aangekomen bij de fjord, was hun volgende uitdaging om naar een klaarliggende boot te zwemmen, voor een overtocht naar het begin van de laatste etappe van het No Way Back avontuur: de finalewandeling naar Preikestolen.

Finalebekliming Preikestolen

De finalewandeling naar Preikestolen, de topattractie van de Lysefjorden, startte bij Revså kai. Deze kade, alleen toegankelijk per privéboot, geldt als het traditionele beginpunt voor de tocht naar Preikestolen. Ongeveer 10.000 jaar geleden, aan het einde van de laatste ijstijd, leidden smeltende gletsjers en de stijgende zeespiegel tot het overstromen van vele Noorse rivierdalen, waardoor onder meer de Lysefjord ontstond. De steile bergwanden langs de fjord werden zonder de steun van het ijs instabiel. Na diverse steenlawines ontstond uiteindelijk de iconische Preikestolen, een rotsformatie die hoog boven de fjord uittorent en tot de verbeelding spreekt.

Tegenwoordig vertrekt het 4 kilometer lange pad naar Preikestolen vanaf het Preikestolen BaseCamp. Om de drukte te vermijden en via de wildernis het einddoel te bereiken, was het voor No Way Back nodig om van de gebaande paden af te wijken. De route ging van zeeniveau tot een hoogte van 604 meter boven de Lysefjord. Voor wie zelf de uitdaging van een zware, maar onvergetelijke wandeling buiten de gebaande paden naar Preikestolen aan wil gaan, inclusief klautersecties, is er de mogelijkheid van een begeleide tocht met Explore Lysefjorden.

Voor meer informatie, bezoek: https://lysefjorden.com/project/preikestolen-hidden-trail/

Ga jij het avontuur aan deze zomer?

Vele van de filmlocaties van No Way Back liggen in ontoegankelijk terrein en zijn lastig tot één route samen te knopen. Als je zelf het wandelavontuur wilt aangaan in de Lysefjord, raden we daarom van harte aan om het Lysefjorden Rundt pad te kiezen.

Lysefjorden Rundt staat bekend als één meest indrukwekkende meerdaagse wandelavonturen in Noorwegen. Beroemde trekpleisters als Preikestolen, Kjerag en Flørli, liggen allen langs de route. Maar de 42 kilometer lange fjord heeft ook tal van andere, minder bekende rotsformaties en uitzichtpunten te bieden.

De route van Lysefjorden Rundt neemt je mee van de fjord naar de bergen en weer terug, en dat meerdere keren. Je komt langs verlaten boerderijen, voormalige nederzettingen, bergmeren, ravijnen en rotskliffen, dwars door ongerepte natuur en dichte bossen. Onderweg stuit je niet alleen op adembenemende natuur, maar ook op tal van cultureel-historische pareltjes.

In samenwerking met de Noorse Wandelvereniging, Lysefjorden Utvikling en de lokale grondeigenaren is Lysefjorden Rundt duidelijk bewegwijzerd en gemarkeerd. Het pad strekt zich uit over 100 kilometer, onderverdeeld in 8 etappes, en kan hier en daar behoorlijk uitdagend zijn. Maar geen zorgen, je hoeft niet de hele rondweg in één keer te lopen! Je kunt gerust verschillende etappes uitkiezen en zo vaak terugkomen als je wilt. Langs de route vind je diverse overnachtingsmogelijkheden, van eenvoudige hutten tot meer toeristische accommodaties.

Mer informasjon

Good hygiene practices are of all time

Good hygiene practices are of all time

The Lysefjord is certified as a sustainable destination. We highly value the health of our guests, the employees in the tourism industry, and the locals. The pandemic has put extra focus on hygiene routines, at work, and when we travel. These routines have become...

Good hygiene practices are of all time

The Lysefjord is certified as a sustainable destination. We highly value the health of our guests, the employees in the tourism industry, and the locals. The pandemic has put extra focus on hygiene routines, at work, and when we travel. These routines have become...

Kjerag and Preikestolen certified as Norwegian Scenic Hikes

The end of 2020 gave us some fantastic news. Both Kjerag and Preikestolen got certified as Norwegian Scenic Hikes. At the moment Kjerag, Preikestolen and Fosseråsa in Geiranger are the only three places that have been authorized as Norwegian Scenic hikes. It is a...

The Story about the Flørli Power Plant

The Story about the Flørli Power Plant

"The steelworks that, we are happy to say, never came into being." Flørli is a place where the conditions for power production are very good. The fall from the lake Flørlivatnet to the sea level is 740 meters, it is a plant with the second highest fall ever built in...

The Story about the Flørli Power Plant

"The steelworks that, we are happy to say, never came into being." Flørli is a place where the conditions for power production are very good. The fall from the lake Flørlivatnet to the sea level is 740 meters, it is a plant with the second highest fall ever built in...

More information

Good hygiene practices are of all time

Good hygiene practices are of all time

The Lysefjord is certified as a sustainable destination. We highly value the health of our guests, the employees in the tourism industry, and the locals. The pandemic has put extra focus on hygiene routines, at work, and when we travel. These routines have become...

Good hygiene practices are of all time

The Lysefjord is certified as a sustainable destination. We highly value the health of our guests, the employees in the tourism industry, and the locals. The pandemic has put extra focus on hygiene routines, at work, and when we travel. These routines have become...

Kjerag and Preikestolen certified as Norwegian Scenic Hikes

The end of 2020 gave us some fantastic news. Both Kjerag and Preikestolen got certified as Norwegian Scenic Hikes. At the moment Kjerag, Preikestolen and Fosseråsa in Geiranger are the only three places that have been authorized as Norwegian Scenic hikes. It is a...

The Story about the Flørli Power Plant

The Story about the Flørli Power Plant

"The steelworks that, we are happy to say, never came into being." Flørli is a place where the conditions for power production are very good. The fall from the lake Flørlivatnet to the sea level is 740 meters, it is a plant with the second highest fall ever built in...

The Story about the Flørli Power Plant

"The steelworks that, we are happy to say, never came into being." Flørli is a place where the conditions for power production are very good. The fall from the lake Flørlivatnet to the sea level is 740 meters, it is a plant with the second highest fall ever built in...